Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2014

ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ

Οι φάλαινες είναι Κητώδη θηλαστικά που ζουν στη θάλασσα. Η κοινή ονομασία φάλαινα περιλαμβάνει τα θηλαστικά που ανήκουν στις οικογένειες Φαλαινίδες, Φαλαινοπτερίδες και Φυσητηρίδες. Τα πιο χαρακτηριστικά είδη ανήκουν στην οικογένεια Φαλαινίδες. Παρά το γεγονός ότι έχουν την ανατομία και τα γνωρίσματα των θηλαστικών, η μορφή τους είναι αυτή του ψαριού. Ο αριθμός των φαλαινών έχει μειωθεί και πολλά είδη απειλούνται με εξαφάνιση, εξαιτίας της εντατικής θήρευσης, για το λίπος , το κρέας, τα οστά και τις μπαλένες τους

Οι φάλαινες έχουν κυνηγηθεί (φαλαινοθηρία) πάρα πολύ από τον άνθρωπο για μια πληθώρα προϊόντων τους. Το λίπος τους, χρήσιμο για την παρασκευή μαγειρικού λίπους, σαπουνιών, κεριών, καλλυντικών, βερνικιών και μελάνης. Την σάρκα τους, που εκτός από τροφή για τον άνθρωπο χρησιμοποιείται ως τροφή για τους οικόσιτους σκύλους και τις γάτες. Το πλούσιο σε βιταμίνη Α ηπατέλαιό τους. Τις μπαλαίνες τους, τα οστά τους που χρησιμεύουν ως λίπασμα. Αποτέλεσμα αυτού του κυνηγιού ήταν η επικίνδυνη μείωση του αριθμού των φαλαινών, και ο κίνδυνος εξαφάνισης πολλών ειδών. Για τον λόγο αυτό τις τελευταίες δεκαετίες υπήρξε διεθνή κινητοποίηση για την λήψη δραστικών μέτρων προστασίας της φάλαινας. Σ' αυτήν την διεθνή κινητοποίηση δεν συμμετέχουν ορισμένες χώρες, ιδιαίτερα η Ιαπωνία και η Νορβηγία, οι οποίες κυνηγούν τις φάλαινες για εμπορικούς σκοπούς. Η φαλαινοθηρία δεν αποτελεί τον μοναδικό κίνδυνο για τις φάλαινες. Οι θάλασσες, ή μάλλον οι επιπτώσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας στις θάλασσες, έχουν αλλάξει δραματικά τα τελευταία 50 χρόνια στα οποία οι φάλαινες αποτελούν προστατευόμενο είδος. Από τους πιο διαδεδομένους κινδύνους για τις φάλαινες είναι οι κλιματικές αλλαγές, η ρύπανση, η υπεραλίευση, η καταστροφή του όζοντος, ο θόρυβος μέσα στις θάλασσες, όπως αυτός που προκαλείται από τα στρατιωτικά sonars χαμηλής συχνότητας και οι προσκρούσεις σε πλοία. Η συστηματική αλιεία απειλεί τα αποθέματα τροφής των φαλαινών ενώ παραμονεύει ο κίνδυνος να παγιδευτούν οι φάλαινες στα δίχτυα των αλιευτικών σκαφών.

Ο όρος φάλαινα αναφέρεται μερικές φορές σε όλα τα κητοειδή , αλλά τις περισσότερες φορές αποκλείει τα δελφίνια και οι φώκαινες , οι οποίες ανήκουν στην υπόταξη Odontoceti (οδοντωτές φάλαινες) . Αυτή η υπόταξη περιλαμβάνει το σπέρμα φάλαινα , φάλαινα δολοφόνος , φάλαινα πιλότος , και φάλαινα Beluga . Η άλλη Κητολογικών υπόταξη , Mysticeti (φάλαινες) , περιλαμβάνει τροφοδότες φίλτρων που τρώνε μικρά οργανισμών που αλιεύτηκαν από τα φίλτρα θαλασσινού νερού μέσω μιας δομής comblike βρίσκονται στο στόμα ονομάζεται μπανέλα. Αυτή η υπόταξη περιλαμβάνει τη γαλάζια φάλαινα , η φάλαινα , η φάλαινα bowhead και την ρυγχοφάλαινας . Όλα τα κητώδη έχουν πρόσθιων τροποποιείται ως πτερύγια , ουρά με οριζόντια flukes , και ρινική ανοίγματα (οπές) στην κορυφή του κεφαλιού.
Φάλαινες κυμαίνονται σε μέγεθος από τη γαλάζια φάλαινα , το μεγαλύτερο ζώο που είναι γνωστό ότι έχουν υπάρξει ποτέ σε 30 m (98 ft) και 180 τόνοι (180 τόνοι καιρό  200 μικρών τόνων) , τα είδη λαγγόνες , όπως η φάλαινα πυγμαίος σπέρμα σε 3,5 m (11 ft) . Οι φάλαινες ζουν όλους τους ωκεανούς του κόσμου και ο αριθμός των εκατομμυρίων , με τις ετήσιες προβλέψεις ρυθμός αύξησης του πληθυσμού για διάφορα είδη που κυμαίνονται από 3 % έως 13 % . Οι φάλαινες έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής , φάλαινες ζουν για μέχρι και 77 χρόνια, ενώ οι φάλαινες bowhead μπορεί να ζήσει για πάνω από έναν αιώνα.
Σε αντίθεση με τα περισσότερα ζώα , φάλαινες έχουν συνείδηση ​​αναπνευστήρες. Όλα τα θηλαστικά κοιμούνται , αλλά φάλαινες δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να χάσει τις αισθήσεις για πολύ, επειδή μπορεί να πνιγεί. Ενώ η γνώση του ύπνου σε άγρια ​​κητοειδών είναι περιορισμένη , έχουν οδοντωτές κητώδη σε αιχμαλωσία έχουν καταγραφεί να κοιμηθεί με μία πλευρά του εγκεφάλου τους, σε μια στιγμή , φαινομενικά , έτσι ώστε να μπορούν να κολυμπήσουν , αναπνέουν συνειδητά , να αποφύγει τα αρπακτικά ζώα και την κοινωνική επαφή κατά τη διάρκεια της περιόδου ανάπαυσης . Θεωρείται ότι μόνο το ένα ημισφαίριο του εγκεφάλου της φάλαινας κοιμάται σε μια στιγμή , έτσι ώστε να ξεκουραστούν , αλλά δεν είναι ποτέ εντελώς κοιμάται.

Το τάξης των κητοειδών χωρίζεται περαιτέρω σε δύο υποτάξεις : Mysticeti - οι φάλαινες (που αποτελείται από 4 οικογένειες , 6 γένη και 14 είδη) , και Odontoceti - οι οδοντωτές φάλαινες (περιλαμβάνει 10 οικογένειες , 33 γένη και 71 είδη) , που αντιπροσωπεύουν ένα σύνολο μερικών 85 αναγνωρίζεται σήμερα είδη φαλαινών , δελφινιών και φωκιών .
Τρέφεται με ένα είδος ζωολογικό κήπο - πλαγκτόν , τα κριλ, που μοιάζει με μικρό αστακούς .